Select Page

Google Earth Pro

GIS-funktionalitet i Google Earth Pro

Google Earth Pro är “storebror” till vanliga Google Earth som funnits tillgänglig i över 10 år. Google Earth hette tidigare Earth Viewer och skapades av Keyhole Inc., men köptes upp av Google. Formatet KML/KMZ (Keyhole Markup Language) som numera är ett standardformat bär ännu kvar det ursprungliga företagets namn.

KML är ett XML-baserat, relativt enkelt format men med en del specialiserade funktioner som är anpassade för användning tillsammans med en virtuell glob. De flesta GIS-program läser och skriver nuförtiden KML-filer. KMZ är en komprimerad KML-fil. Komprimeringen gör filen mindre och gör att man kan baka in bilder och annat i filen. Grundläggande funktioner i Google Earth beskrivs i de här videorna. På Google Earth Outreach finns en rång rad tips och videor om olika liknande och ännu mera avancerade funktioner.

I slutet av januari 2015 beslöt Google att göra Google Earth Pro (GEP) gratis att använda, se det här blogginlägget. Om man vill använda den för kommersiella ändamål måste man ändå ännu betala ca 400 euro i året. GEP har betydligt fler funktioner än GE, men de är rätt väl dolda. Man kan mäta arealer, göra filmer och importera ett antal olika GIS-filformat samt göra snygga utskrifter med skalstock mm.

I och med att QGIS ännu inte (i version 2.8) har några egentliga 3D-funktioner, passar Google Earth Pro utmärkt som 3D-visualiseringsplattform för data som producerats i QGIS. Men också som sådan kan man åstadkomma en hel del med GEP.

 

Övning

  1. Lär dig hur du kontrollerar den virtuella jordgloben med musen och reglagen i programmet (eller med kortkommandon (tangentbordet).
  2. Mät en åkers areal med mätverktyget.
  3. Ställ in koordinatvisningen på decimalgrader (Verktyg – Alternativ). Kolla samtidigt upp vilka andra funktioner man kan ställa in i Alternativ-fönstret.
  4. Dra in GPX-filen Westkili.gpx (som finns på servern i mappen GEP) i GEP eller gå till Verktyg – GPS – Importera från fil. Studera spåret med hjälp av tidslinjen och höjdprofilen (Redigera – Visa höjdprofil).
  5. Ta in filen FTI_training_forest.kmz som visar hur geotaggade mobiltelefonfoton kan packas in i en KMZ-fil med t.ex. gratisprogrammet GeoSetter.
  6. Ta in filerna Meru_streams.kml och Meru_5000_cells.kml (Arkiv – Öppna). Zooma, vrid och vänd på Mount Meru och gör lagren halvtransparenta genom att klicka på knappen Justera genomskinlighet och dra i skjutreglaget.
  7. Georeferera grovt Åbokartan från 1837 (abo1837.jpg) som finns på servern i mappen GEP med hjälp av funktionen Lägg till bild i 3D-vyn.
  8. Rita en punkt, en linje och en polygon någonstans och skriv någonting i redigeringsrutan. Stäng rutan och klicka på objektet för att se hur ”ballongen” ser ut.
  9. Ta in en valfri shapefil (inte alltför stor) i GEP genom att gå till Arkiv – Importera. Klicka sedan på något objekt för att se om det finns någon info där från attributtabellen. Gå så till Verktyg – Tabell och sök fram shapefilens tabell och klicka på ”description”. Där borde också finnas data från attributtabellen.
  10. Zooma in på någon av dina objekt i GEP – Åbokartan t.ex. – och gör en pdf-utskrift genom att gå till Arkiv – Skriv ut och sedan redigera rubrik och teckenförklaring genom att klicka på dem. Klicka slutligen på Spara pdf… och kontrollera resultatet.